De Essential Phone
NOS NieuwsAangepast

Bedenker Android wil overvolle markt veroveren met randloze telefoon

 • Nando Kasteleijn

  Techredacteur

 • Nando Kasteleijn

  Techredacteur

De naam zal veel mensen weinig zeggen, maar het besturingssysteem dat hij ooit bedacht staat op ruim twee miljard apparaten. Andy Rubin is de geestelijk vader van Android en verkocht in 2005 zijn bedrijf aan Google, dat Android groot maakte. In 2014 vertrok hij bij de internetgigant. Nu wil hij de smartphonemarkt veroveren met een nieuw toestel.

Als er anno 2017 één ding lastig is, is dat het wel. De markt is verzadigd, Apple en Samsung zijn heer en meester. En vergeet niet bedrijven als Huawei en LG, die ook nog volop meedingen om een top-plekje.

Strijden tegen Apple en Samsung

Tóch denkt Rubin een kans te maken. Zijn 'Essential Phone' zal draaien op Android, volgens techsite Engadget op versie 7.1.1. De telefoon is bedoeld voor de high-end-markt en gaat in de VS (de enige plek waar het toestel in eerste instantie uitkomt) 699 dollar kosten. De telefoon heeft een opslagcapaciteit van 128 gigabyte.

Ter vergelijking: de iPhone 7 kost met die opslagcapaciteit 749 dollar en de Samsung Galaxy S8 kost 725 dollar (met 64 GB) Over design valt te twisten, maar het valt op dat de Essential Phone net als de S8 een randloos scherm heeft en dit zelfs nog een stukje verder heeft doorgetrokken dan de S8. Daarmee vergeleken heeft de iPhone 7 een dikke rand. Er gaan geruchten dat dit bij de iPhone 8 niet meer het geval is.

 • Essential Products
  De rand bij de Essential Phone is minimaal
 • NOS / Nando Kasteleijn
  De Samsung Galaxy S8 heeft een bijna randloos scherm
 • EPA
  De iPhone 7 heeft geen randloos scherm. Het gerucht gaat dat de iPhone 8 die wel krijgt

"Het wordt een zware kluif om een goede plek op de telefoonmarkt te veroveren", denkt Maarten van Vliet, smartphone-analist bij Telecompaper. "Als je de afgelopen jaren terugkijkt zijn er meerdere pogingen gedaan om een geheel nieuwe smartphonelijn op te zetten. Bijvoorbeeld Amazon met de Firephone. Dat lukte vaak niet."

"Je weet natuurlijk nooit hoe een koe een haas vangt", gaat Van Vliet verder. "Het kan zomaar zijn dat deze telefoon wel aanslaat. Het is tenslotte een prachtig apparaat. En het feit dat Andy Rubin erachter zit zal het bedrijf geen kwaad doen. Maar uiteindelijk gaat het om merkbekendheid en dan is het lastig om je tussen de grote smartphonefabrikanten te wurmen."

Camera en slimme speaker

Essential Products, zoals het bedrijf van Rubin heet, gaat niet alleen een telefoon produceren. Er is ook een 360-gradencamera aangekondigd. Die wordt niet aangesloten op de camera van de telefoon, maar een speciaal ontworpen ingang voor accessoires, rechts naast de camera. Essential heeft ook een slimme speaker gepresenteerd, de Essential Home, met een eigen besturingssysteem.

De slimme speaker van Essential

Daarmee hebben Amazon en Google er een concurrent bij. Met een belangrijk verschil: Essential belooft alle analyses lokaal te doen, in plaats van informatie naar het bedrijf door te sturen. Daarmee lijkt het sterk op wat Apple doet met iOS: ook daar worden analyses van bijvoorbeeld foto's lokaal gedaan.

Daarnaast heeft de speaker van Essential, net als de Echo Show van Amazon, een scherm in de speaker zitten waarop extra informatie kan worden getoond. Google's speaker, de Google Home, heeft dat niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl