Reuters

Groot-Brittannië heeft het dreigingsniveau verhoogd naar "kritiek", het hoogste niveau, waarbij er rekening wordt gehouden met een nieuwe aanslag op korte termijn. Direct na de aanslag van vanochtend in een metrostation in Londen bleef het niveau nog op "ernstig", maar vanavond werd het verhoogd.

De laatste keer dat het niveau "kritiek" korte tijd gold, was direct na de aanslag in Manchester, in mei. Toen blies een jihadist zich op bij een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande. 22 mensen kwamen om het leven.

Eerder op de avond liet Islamitische Staat via persbureau Amaq weten dat een verwante groep de aanslag op metrostation Parsons Green heeft gepleegd. Later volgde er een verklaring van IS waarin de terreurgroep beweert dat zijn "soldaten" "meerdere explosieven" in Londen hebben geplaatst, waarvan er een is afgegaan.

Door de gedeeltelijke ontploffing van een emmer met een explosief raakten 29 mensen lichtgewond.

Ooggetuigen Londen zagen een flits

Premier May zei vanavond op tv dat er de komende dagen veel gewapende politiemensen en militairen op de been zullen zijn. Militairen zullen bepaalde locaties beschermen.

De emmer die ontplofte in de metro had volgens May duidelijk meer schade moeten veroorzaken.

STER reclame