Excuses OM voor aanhouding NRC-fotograaf

Aangepast
ANP

Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden voor de aanhouding van een fotograaf van de NRC, en de zaak tegen hem geseponeerd. Het College van procureurs-generaal heeft ook laten weten dat de kopieën die de politie heeft gemaakt van de in beslag genomen foto's zijn vernietigd.

De fotograaf werd zondag op aanwijzing van een officier van justitie opgepakt nadat hij had geweigerd foto's af te staan van een vechtpartij tussen een Limburgse actievoerder en een Amerikaanse militair. De persfotograaf was met een NRC-journalist op reportage om het Limburgse protest tegen overvliegende NAVO-toestellen vast te leggen.

Gerechtelijk bevel

De fotograaf moest mee naar het politiebureau, waar de foto's werden ingenomen en gekopieerd. Dat is in strijd met de regels voor de omgang met journalisten, laat het OM nu weten.

Alleen na een vooraf gegeven gerechtelijk bevel mogen beelden in beslag worden genomen. Bovendien moet er een bijzonder belang zijn, bijvoorbeeld wanneer het beeld kan worden gebruikt om een levensgevaarlijke misdaad op te sporen. In de zaak van de fotograaf heeft de betrokken officier van justitie een verkeerde afweging gemaakt, concludeert het OM.

De hoofdredactie van de NRC is tevreden met de "snelle reactie" van het OM, en beschouwt de zaak als afgedaan.