NRC-fotograaf in cel omdat hij weigerde foto's af te staan
Een fotograaf van NRC Handelsblad heeft zondag twee uur vastgezeten omdat hij weigerde om fotomateriaal af te staan aan de politie. NRC is daar boos over en heeft de zaak aangekaart bij het College van procureurs-generaal, de dagelijkse leiding van het Openbaar Ministerie.
Freelancer Chris Keulen was met een NRC-verslaggever aan het werk in de buurt van Brunssum. Ze maakten daar een verhaal over geluidsoverlast door NAVO-verkenningsvliegtuigen. Volgens NRC ontstond tijdens de reportage een vechtpartij tussen een activist en een Amerikaanse militair in burgerkleding. De actievoerder hield daar een gezwollen gezicht, opgerekte kniebanden en een bloeduitstorting aan over.
Keulen maakte foto's van het incident. Toen hij zich op het politiebureau meldde voor een getuigenverklaring, werd hem gevraagd de foto's af te staan. Dat weigerde hij. Daarop werd hij aangehouden en ontstond volgens Keulen een "intimiderende en onprettige" sfeer. Uiteindelijk is zijn camera in beslag genomen.
Geen toestemming
NRC zegt dat politie en justitie hun boekje te buiten zijn gegaan omdat geen toestemming is gevraagd aan de rechter-commissaris. De politie zegt in de krant dat dat niet hoefde, omdat NRC zelf de bron was van het materiaal en bronbescherming daarom geen issue was.
Keulen is het daar niet mee eens. "Met relatief simpele software zijn de foto's van de laatste twee maanden van mijn kaart te halen. Die foto's zijn in vertrouwen genomen", zegt hij.
Wat de reden is voor het politie-optreden, weet hij niet. "Misschien speelt mee dat het een Amerikaan betreft." Het handelen van de militair noemt hij excessief.
'Zorgelijk'
Het College van procureurs-generaal gaat de zaak nu uitzoeken. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft het OM alvast gevraagd om de zaak tegen Keulen te seponeren en de in beslag genomen foto's te vernietigen. "Het is zorgelijk dat politie en justitie onbekend lijken met de eigen regels over inbeslagname", zegt hij.
Het Openbaar Ministerie zegt de zaak "uiterst serieus" te nemen, en bezig te zijn met een onderzoek. "Vooropstaat dat het College hecht aan vrije nieuwsgaring en dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Een goede en open relatie met de journalistiek is van groot belang voor het Openbaar Ministerie", staat in een verklaring. Pas "als de feiten duidelijk zijn" komt het College met een inhoudelijke reactie.