Brabantse scholengemeenschap betaalt studiekosten voor leerlingen

Aangepast
ANP

Leerlingen van de Brabantse scholengemeenschap De Rooi Pannen hoeven studiekosten voortaan niet meer zelf te betalen. De school voor vmbo en mbo neemt de kosten van excursies, kopietjes en een tablet voor zijn rekening. Voor de meeste leerlingen levert dat een besparing op van enkele honderden euro's per jaar.

De scholengemeenschap vindt het belangrijk dat ook kinderen uit armere gezinnen goed onderwijs kunnen volgen, zegt directeur Tiny Pheninckx tegen Omroep Brabant.

Boeken

Vanaf volgend jaar worden ook de boeken vergoed. Dat was voor dit jaar niet meer te regelen, omdat er nog een boekenfonds moet worden opgezet.

De enige kosten die de 8000 leerlingen van De Rooi Pannen vanaf volgend schooljaar nog hebben, zijn het wettelijk verplichte cursus-/lesgeld en de aanschafkosten van werkkleding.

Lage vaste kosten

De maatregel kost de school 2 tot 2,5 miljoen euro. De Rooi Pannen kan de kosten dragen doordat de scholengemeenschap lage vaste lasten heeft. Alle panden zijn afbetaald, er is een constante aanwas van leerlingen en de personeelskosten zijn laag. "De Rooi Pannen is als het ware een huishouden zonder hypotheek."

De Rooi Pannen heeft vestigingen in Breda, Tilburg en Eindhoven.

Ministerie

Het ministerie van Onderwijs wijst erop dat er sinds vorig jaar een potje voor mbo-scholen bestaat om ouders met lage inkomens te helpen.

De scholen kunnen daaruit kosten voor bijvoorbeeld boeken of een laptop voorschieten of overnemen als ouders die niet zelf kunnen betalen. Minister Bussemaker heeft hiervoor 10 miljoen euro per jaar uitgetrokken.

STER Reclame