De cellen zijn nu hotelkamers
NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingen runnen hotel in de Bijlmerbajes

Altijd al eens willen slapen in de Bijlmerbajes? Dat kan nu. Zonder strafblad op zak en zonder gevangenisbewaarders voor de deur. Een deel van de voormalige Bijlmerbajes-gevangenis wordt namelijk een pop-uphotel dat gerund wordt door vluchtelingen.

Het initiatief komt van Movement on the Ground. Deze stichting wil met dit hotel vluchtelingen begeleiden bij het opbouwen van een nieuw leven.

Een rondleiding door de vroegere Bijlmerbajes

"Het is bewezen dat werkgelegenheid de effectiefste en beste manier is om vluchtelingen te laten reïntegreren. Dit is dan ook de kern en het hart van dit bijzondere project", zegt Nina Schmitz, directeur van de stichting. De vluchtelingen worden getraind door mensen uit het hotelwezen.

The Movement Hotel Bijlmerbajes heeft zestien tweepersoonskamers. Er zijn al veel boekingen binnengekomen. Met name Amsterdammers boeken er een nacht om te eens ervaren hoe het is om te slapen in een cel in de beruchte gevangenis.

Een kamer in het Bijlmerbajes-hotel

De Bijlmerbajes werd 1 juli vorig jaar gesloten als gevangenis. Vervolgens werden er zo'n zeventig bedrijven en projecten in gehuisvest, waaronder een asielzoekerscentrum. Het pop-uphotel blijft in elk geval tot het eind van dit jaar open.

Alle bedrijven en projecten verdwijnen zodra de nieuwe ontwikkelaars van het terrein van de Bijlmerbajes de boel gaan slopen. Er komt dan een autoluwe stadswijk, het Bajeskwartier.

Zo moet de nieuwe stadswijk op het terrein van de Bijlmerbajes eruit gaan zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl