De Bijlmerbajes in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Bijlmerbajes wordt autoluwe stadswijk

Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam komt een nieuwe stadswijk. Het Rijk heeft het terrein verkocht aan vastgoedontwikkelaar AM, een dochter van bouwconcern BAM.

Het 'Bajeskwartier' moet een autoluwe wijk worden met 1350 woningen, zowel koop- als huur-, variërend van starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot 'groene toren' met een park en stadslandbouw. Het hoofdgebouw van de gevangenis wordt een plek voor kunstenaars. Verder komen er een gezondheidscentrum, een school en horeca.

Impressie van nieuwe stadswijk

Het is de bedoeling dat de nieuwe wijk energieneutraal wordt: de woningen zijn goed geïsoleerd en het grootste deel van de energie komt van zonnepanelen. Er komen geen aansluitingen op aardgas.

Nadat bekend was gemaakt dat de Bijlmerbajes zou worden verkocht, hebben vijf consortia een plan ingediend en een bod uitgebracht. Bij de beoordeling daarvan telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van het bod. AM betaalt 84 miljoen euro voor het terrein.

De Bijlmerbajes werd 1 juli vorig jaar gesloten als gevangenis. Daarna kwamen er asielzoekers in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl