'Derde van Aziatische gletsjers voor eeuwwisseling gesmolten'

EPA

Ook als de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad, zal nog voor het einde van deze eeuw een derde van de Aziatische gletsjers smelten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een artikel dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd.

Voor het onderzoek werd bekeken wat er zou gebeuren met de gletsjers als de norm die in Parijs is afgesproken niet wordt gehaald. Als er geen actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering, smelt mogelijk zelfs twee derde van de gletsjers in Azië.

Volgens de onderzoekers zullen de gletsjers in Azië de komende jaren zwaarder lijden onder de opwarming van de aarde dan die in andere regio's. Er is al smelting gemeten bij alle Aziatische gletsjers. Alleen het Kunlungebergte in het westen van China is nog gespaard gebleven.

Smeltwater

Het verdwijnen van het ijs in Azië, dat ook de Derde Pool wordt genoemd, is op termijn een probleem voor mensen die afhankelijk zijn van smeltwater uit de bergen. In de Indus, Ganges en Brahmaputra is men van het water afhankelijk voor irrigatie, drinkwater en energie.

Volgens Philip Kraaijenbrink, die het onderzoek leidde, zal het nog tientallen jaren duren voor het smelten kan worden gestopt, zelfs als de temperaturen niet verder stijgen. Hij noemt het optimistisch om te denken dat de klimaatdoelen worden gehaald.

STER Reclame