De drone maakt zijn eerste vlucht over de maïsvelden Michael de Smit/NOS

De Tweede Kamer steunt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en de boeren in Limburg die met drones hun land afspeuren op illegale wiet.

"We moeten die boeren helpen", zegt PVV-Kamerlid Graus in het Kamerdebat. "Anders ga ik niet lekker naar huis." Hij sprak met veel slachtoffers en lokale bestuurders en die voelen zich volgens hem alleen staan.

Criminelen kweken voor miljoenen euro's aan wiet tussen de maisplanten van de boeren. De politie controleerde de illegale teelt eerst met helikopters, maar dat is niet effectief, zegt de politie.

De boeren zetten nu zelf drones in. Want wordt er wiet op hun land gevonden, dan zijn zij vaak de eerste verdachte. Ook draaien ze als landeigenaar op voor de kosten van het afvoeren van de wietplanten.

No fly-zones

"Zij worden opgezadeld met een opsporingstaak", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg. "We weten toch gewoon dat de gebieden waar de politie met helikopters mocht vliegen maar de boeren nu niet met drones, dat daar wietplantages gaan komen?"

VVD, CDA en PVV willen dat minister Blok kijkt of bepaalde no-flyzones opgeheven kunnen worden. Ook moeten de beelden die de drones maken, kunnen worden gebruikt in strafzaken, vinden ze.

Minister Blok gaat onderzoeken of dat kan, of dat daar juridische bezwaren aan kleven. Over de no-flyzones zegt hij: "Die zijn er niet voor niks. Anders komt de lokale luchtvaart in gevaar."

Blok is niet van plan de politie in Limburg gerichte opdrachten te geven. Dat is aan het lokale bestuur en niet aan politiek Den Haag, vindt hij. De politie werkt al aan het invoeren van drones als opsporingsmiddel, zegt hij.

STER reclame