Schade op Sint-Maarten ANP

Het Nederlandse deel van Sint-Maarten moet dezelfde hulp krijgen als het Franse deel, vindt de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani. Volgens hem mag een verschillende staatkundige status de hulp niet in de weg zitten.

Deze week ontstond ophef over Europese hulp aan Sint-Maarten voor de wederopbouw na de orkaan Irma. Saint Martin, het Franse deel, heeft daar wél recht op, omdat het onderdeel uitmaakt van Frankrijk. Maar Sint-Maarten, een land binnen het koninkrijk, staat bestuurlijk op grotere afstand van Nederland en dus ook van de EU.

Door de speciale status van het Nederlandse deel van Sint-Maarten komt dit deel van het eiland niet voor op de officiële lijsten van landstreken en regio's waaraan de EU wederopbouwhulp kan geven.

Soepel hanteren

Die staatkundige status is nu niet belangrijk, zegt de voorzitter van het parlement. Alle twee de delen moeten geholpen worden. Eerder pleitte Nederlandse Europarlementariërs al voor een soepele hantering van de regels.

Het Rode Kruis meldde gisteren dat meer dan 90 procent van de bebouwing op Sint-Maarten schade heeft opgelopen; een derde ervan is compleet verwoest.

Vanavond debatteert het Europees Parlement over de kwestie. Tajani zal in ieder geval een brief met zijn opvattingen naar voorzitter Juncker van de Europese Commissie sturen.

Kijk hier hoe Irma een spoor van vernieling trok door het Caribisch gebied en het zuiden van de VS:

Dit is Irma's spoor van vernieling

STER reclame