NOS Nieuws

Anti-vechtscheidingsclausule: 'niet gezellig, wel realistisch'

Het is voor koppels niet bepaald een favoriet onderwerp om afspraken over op papier te zetten: een relatiebreuk. Maar mensen die gaan trouwen, krijgen vanaf vandaag een anti-vechtscheidingsclausule aangeboden bij de notaris.

"Het is niet zo gezellig", geeft Lucienne van der Geld gelijk toe. Zij is directeur van het Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband tussen 160 notariskantoren in Nederland. "Maar je moet ook realistisch zijn. Veel mensen gaan weer uit elkaar. Van de samenwoners zelfs de helft van alle stellen."

Volgens het CBS eindigt bijna 40 procent van de huwelijken in een scheiding. Een op de vijf zaken loopt uit op een vechtscheiding. Dat zijn er een stuk meer dan een paar jaar geleden. "Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, loopt een scheiding vaker uit op ruzie", zegt Van der Geld.

Boetes

De speciale clausule is bedoeld om langdurige conflicten zo veel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door vast te leggen hoelang iemand er maximaal over mag doen om te reageren op documenten. Of zwart op wit vast te leggen dat ze geen spullen van elkaar mogen beschadigen. Als stok achter de deur, zijn aan sommige afspraken boetes verbonden.

"Het hoeft niet, mensen mogen zelf kiezen of ze het doen", benadrukt Van der Geld in het in het NOS Radio 1 Journaal. Op de vraag of ze zelf getrouwd is en of ze zulke afspraken op papier zegt ze lachend: "Nee, en ik ben ook nog eens getrouwd met een notaris."

Van der Geld legt uit dat ze wel huwelijkse voorwaarden heeft vastgelegd. Daarna sluit ze af met een grap: "Laatst bespraken we wat te doen als het tot een vechtscheiding komt, maar daar hebben we nog te weinig spullen voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl