Volgens advocaten is 20 procent van de scheidingen tegenwoordig een vechtscheiding
NOS Nieuws

Advocaten: percentage vechtscheidingen gestegen

Het percentage vechtscheidingen is de afgelopen twee jaar toegenomen. Volgens scheidingsadvocaten liep in 2013 gemiddeld een op de tien zaken uit op een vechtscheiding. Dit jaar is dat toegenomen tot een op de vijf, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

TNS NIPO deed onderzoek onder zo'n duizend advocaten en mediators die zijn aangesloten bij de vFAS, een vereniging van specialisten in het personen- en familierecht. De aangesloten specialisten deden per persoon sinds 2013 gemiddeld 65 scheidingszaken.

De vFAS spreekt van een vechtscheiding als de procedure niet meer is gericht op afwikkeling van de echtscheiding, maar tot doel heeft om elkaar zoveel mogelijk pijn te doen. Ruim 64 procent van de zaken die de afgelopen twee jaar bij een advocaat terechtkwam, verliep alsnog in goed overleg.

Eerst naar mediator

De organisatie adviseert ouders die willen scheiden eerst naar een mediator te stappen. Dan kunnen ze in overleg een oplossing vinden en dat werkt vaak beter dan dat de rechter een uitspraak moet doen, zegt de vFAS. Mocht een mediator geen uitkomst bieden, dan kunnen ouders altijd nog een gespecialiseerde advocaat inschakelen.

De cijfers werden bekendgemaakt op een congres in Den Haag, waar onder meer advocaten, rechters en psychologen spreken over echtscheidingen. Morgen is de Dag van de Scheiding. Veel advocaten en mediators van de vFAS openen dan hun deuren, zodat geïnteresseerden vrijblijvend kennis kunnen maken. Ook kan een scheidingscheck worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl