Edie Windsor AFP

Amerikaanse homorechtenactivist Edith Windsor (88) overleden

time icon

De Amerikaanse homorechtenactivist Edith Windsor is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Een zaak die door haar was aangespannen, leidde twee jaar geleden tot het oordeel van het federale hooggerechtshof dat mensen van hetzelfde geslacht in alle Amerikaanse staten mogen trouwen.

De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar Windsor kampte jaren met hartproblemen.

Belastingaanslag

Windsor was al 81 toen ze geschiedenis schreef. Na een relatie van ruim veertig jaar trouwde ze in 2007 in Canada met Thea Spyer. Toen haar partner twee jaar later overleed, kreeg Windsor in de VS geen nabestaandenaftrek voor Spyers landgoed, omdat een huwelijk in de Amerikaanse wet werd omschreven als een relatie tussen een man en een vrouw. Windsor kreeg daarop een belastingaanslag van 360.000 dollar.

Ze spande een rechtszaak aan en het hooggerechtshof gaf haar in juni 2013 gelijk. Legaal getrouwde koppels met hetzelfde geslacht hebben recht op dezelfde voordelen als heteroseksuele koppels, bepaalde het hof.

De uitspraak leidde uiteindelijk ertoe dat het hooggerechtshof in 2015 besloot dat homoseksuele koppels in alle staten mogen trouwen.

Stille held

President Barack Obama noemde Windsor een van de "stille helden", die door haar volharding heeft gezorgd voor meer gelijkheid in Amerika. Windsor was een van de kandidaten voor Time Magazine's Person of the Year 2013. Paus Franciscus stond uiteindelijk op de voorpagina van het Amerikaanse tijdschrift.

Windsor was sinds vorig jaar getrouwd met Judith Kasen-Windsor.

STER Reclame