NOS NieuwsAangepast

"Het is een droom die uitkomt"

Door Simone Tukker, Bureau Washington

Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot vanmiddag dat de federale overheid homokoppels niet langer mag uitsluiten van verschillende sociale rechten en voordelen. Op de trappen van het rechtsgebouw dus veel vrolijke gezichten. De beslissing van het hof wordt gezien als een belangrijke overwinning voor voorstanders van het homohuwelijk.

"Vandaag is een grote dag voor ons. De hoogste rechter van dit land erkent ons huwelijk", vertelt Debby terwijl ze een arm om haar vriendin heen slaat. "Wij gaan nu eindelijk onze trouwerij plannen. Ik had niet gedacht dat dit nog zou gebeuren. Het is echt een droom die uitkomt."

"Het is misschien oud nieuws voor jullie in Nederland," zegt Debby lachend. "Eindelijk worden ze hier in Amerika wakker. In vergelijking met jullie land staat het homohuwelijk bij ons in de kinderschoenen."

DOMA

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde vandaag over twee rechtszaken. De zogeheten Defense of Marriage Act komt uit 1996 en bepaalt dat de overheid getrouwde homoseksuele stellen verschillende rechten kan onthouden die heteroseksuele stellen wel hebben. Het gaat hier bijvoorbeeld om belastingvoordelen, pensioenregelingen, gezondheidszorg en successierechten.

De wet werd ingevoerd door toenmalig president Bill Clinton, die inmiddels zijn steun voor deze wet heeft ingetrokken en al lang pleit voor afschaffing van de wet.

Geld terug

Een 83-jarige dame uit New York begon de rechtszaak. Edie Windsor moest zo'n 360.000 dollar belastinggeld betalen na het overlijden van haar vrouw. Ook al woonden zij in de staat New York, waar het homohuwelijk erkend is, dan nog moest Windsor betalen omdat haar huwelijk voor de federale overheid niet geldig is.

Nu deze wet ongrondwettelijk is verklaard zal zij haar geld terug krijgen. Met het afschaffen van deze wet komen getrouwde homokoppels nu in aanmerking voor meer dan duizend sociale rechten en belastingvoordelen.

Proposition 8

Daarnaast oordeelde het hof vandaag over een wet die ingediend was in de staat Californië. Dit amendement werd ingevoerd na een refenderum in 2008. Proposition 8 stelt dat "alleen een huwelijk tussen een man en een vrouw geldig of erkend is in Californië."

De invoering van proposition 8 zorgde helemaal voor vraagtekens omdat slechts een half jaar eerder het hof van de staat juist in het voordeel van het homohuwelijk had besloten. Er waren zelfs al verschillende stellen getrouwd.

De hoogste Amerikaanse rechters besloten vandaag inhoudelijk geen uitspraak te doen over deze zaak, maar verwees juist terug naar een lagere rechter in de staat zelf die al had bepaald dat het verbod geschrapt moest worden. Dit besluit heeft geen gevolgen voor andere staten in de VS waar het homohuwelijk niet legaal is.

Lange strijd

"Ik heb hier altijd voor gevochten. Mijn man en ik zijn nu zeven jaar getrouwd, en we zullen blijven vechten tot het homohuwelijk legaal is in iedere staat van dit land," zegt John. In 2006 trouwde hij met zijn vriend in Canada, waar het homohuwelijk wel legaal is. "Overal in Amerika zie je dat mensen het homohuwelijk steunen. Ik ben 30 jaar oud en 80 procent van mijn leeftijdgenoten zijn voorstanders van het homohuwelijk. Dit is de tijd."

Steeds meer Amerikanen steunen het homohuwelijk. Een aantal jaren geleden gaf nog zo'n 47 procent van de Amerikanen hun goedkeuring voor het homohuwelijk. Volgens de peilingen van dit jaar was dit aantal gestegen naar 58 procent. Vooral veel jongeren in het land zijn fervent voorstander.

Reeds legaal

Momenteel is het homohuwelijk al legaal in negen staten en in het District of Columbia. Per 1 juli komt daar ook de staat Delaware bij en vanaf 1 augustus Rhode Island en Minnesota. Toch zijn er nog zo'n 30 staten waar het wettelijk is verboden. Deze uitspraak van het Hooggerechtshof moet nu een einde komen aan de ontelbare juridische procedures over dit onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl