Lelystad Airport in aanbouw
NOS NieuwsAangepast

Geluidsoverlast van vliegtuigen Lelystad nagebootst met virtual reality

Omwonenden van de nieuwe vliegroutes bij vliegveld Lelystad kunnen vanaf volgende week zelf ervaren wat de overlast van vliegtuigen zal zijn. In een virtuele omgeving welteverstaan. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft een simulatie ontwikkeld waarmee het geluid van de overvliegende toestellen in de juiste verhoudingen kan worden ervaren.

Virtuele vliegtuigen ingezet bij bijeenkomsten uitbreiding Lelystad Airport

De simulator draait nu gewoon op een laptop. "Dat was in het verleden wel anders", vertelt Merlijn den Boer, die het project rond de simulatie van vliegveld Lelystad heeft geleid bij het NLR. "Dan had je een busje nodig om het systeem te vervoeren." Het programma waar de simulatie op draait is zo'n tien jaar geleden samen met de NASA ontwikkeld. Den Boer: "Wij hebben het verder verbeterd zodat het nu werkt met een VR-bril."

Het verzoek om een simulatie voor de bewonersbijeenkomsten te maken kwam bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu vandaan. Op een viertal plekken langs de nieuwe routes heeft het NFL met een 360-gradencamera opnames gemaakt. Vervolgens heeft men berekend hoe goed de vliegtuigen te horen zouden zijn. Het geluid van de vliegtuigen, in combinatie met het omgevingsgeluid, kan men in de simulatie ervaren.

Vergelijken

Vandaag zijn er zo'n 68.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer tegen de nieuwe vliegroutes van Lelystad. Ze zijn bang dat er te veel geluidsoverlast zal ontstaan.

Aan een kwalificatie of er nu veel of weinig overlast zal zijn wil Den Boer zich niet wagen. "Overlast is een persoonlijke ervaring. Mijn doel is om mensen objectief te informeren en mensen een eigen oordeel te laten vormen. En met deze simulatie kan dat."

Overigens zullen de technici de geluiden in de simulatie moeten aanpassen, want staatssecretaris Dijksma heeft bekendgemaakt dat de vliegtuigen hoger mogen vliegen, waardoor ze minder overlast geven.

Merlijn den Boer heeft het project rond de simulatie van vliegveld Lelystad geleid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl