Formerende partijen stemmen tegen vergoeding NIP-test
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, hebben tegen het blijvend vergoeden van de NIP-test voor zwangere vrouwen gestemd.
Met die bloedtest kan een vrouw laten onderzoeken of haar ongeboren kind het Downsyndroom of andere ernstige afwijkingen heeft. In dat geval kan zij kiezen voor het afbreken van de zwangerschap.
Het voorstel om de NIP-test voor alle vrouwen via het basispakket of via een subsidieregeling te blijven vergoeden kwam van PvdA en SP.
Nu loopt een proefperiode waarbij zwangere vrouwen een eigen bijdrage betalen van 175 euro, de overheid betaalt de rest, 285 euro. VVD-minister Schippers trok hier 26 miljoen euro voor uit.
Schippers heeft altijd gezegd voorstander te zijn van een volledige of gedeeltelijke vergoeding van de test. Maar haar eigen partij stemde daar vandaag dus tegen. Ook D66 verklaarde zich eerder voorstander van vergoeding.
De ChristenUnie is principieel tegen de test omdat de partij bang is dat ouders ernstig gehandicapte kinderen niet meer geboren laten worden. Het CDA vindt dat de test niet voor alle zwangeren beschikbaar moet zijn.
De Tweede Kamer stemde ook over een ander heet hangijzer in de formatie: de verhoging van het eigen risico voor de zorg van 385 naar 400 euro.
Ook hier stemden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegen het voorstel van het overgrote deel van de oppositie om het eigen risico volgend jaar niet te verhogen.
Voor beide onderwerpen geldt dat zij nog op de onderhandelingstafel van de formatie liggen, en dat de vier partijen mogelijk nog met een compromis komen.