bloedafname voor de NIP-test
NOS NieuwsAangepast

Advies: NIP-test niet vergoeden uit basispakket

Het Zorginstituut adviseert de NIP-test voor zwangeren niet vanuit de basisverzekering te vergoeden. Volgens het Zorginstituut is de basisverzekering hiervoor niet bedoeld. Bij de test wordt gescreend hoe groot de kans is dat een kind het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft.

Het adviesorgaan vindt dat de test alleen uit de basisverzekering moet worden vergoed als er sprake is van medische indicatie. Dat wil zeggen dat al vóór de test aannemelijk is dat de zwangere vrouw een hoger risico heeft op een kind met het syndroom van Down, bijvoorbeeld omdat het in de familie voorkomt.

Bij de prenatale screening is dat volgens het Zorginstituut meestal niet het geval, omdat sprake is van "een (ongevraagd) aanbod van zorg aan een deel van de Nederlandse bevolking, namelijk aan alle zwangere vrouwen."

Een woordvoerder van minister Schippers benadrukt dat het niet gaat om de vraag of de NIP-test vergoed wordt, maar op welke manier dat moet gebeuren. Een mogelijkheid is om het via een subsidieregeling te doen, zoals nu het geval is. Het is aan een volgend kabinet om een besluit te nemen over de vergoeding.

175 euro

De NIP-test (Niet-Invasieve Prenatale Test), waarbij bloed wordt afgenomen, is sinds april van dit jaar beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Er is 26 miljoen euro per jaar aan subsidie voor uitgetrokken en er geldt een eigen bijdrage van 175 euro. Dat is ongeveer gelijk aan de eigen bijdrage voor de combinatietest, die ten opzichte van de NIP-test minder betrouwbaar is en waarvoor behalve een bloedtest ook een nekplooimeting wordt gedaan via een echo.

Sinds 2014 kregen zwangere vrouwen de NIP-test in Nederland alleen aangeboden als uit de combinatietest een verhoogd risico naar voren kwam. Zwangeren zonder verhoogd risico die toch de NIP-test wilden laten doen, konden terecht in bijvoorbeeld België. Zij betaalden dan meer dan 500 euro.

Het Zorginstituut benadrukt er niet voor te pleiten dat de zwangere vrouw (en haar eventuele partner) de kosten zelf volledig draagt. De politiek moet besluiten of de overheid op een andere manier bijdraagt aan de kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl