NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Nederlandse prijs voor impact van de wetenschap

Er komt een nieuwe wetenschappelijke prijs naast de Spinozapremie. Bij de uitreiking van die prestigieuze onderscheiding aan vier wetenschappers maakte staatssecretaris Dekker bekend dat er vanaf volgend jaar ook een 'Stevinpremie' is.

Die wordt uitgereikt aan twee wetenschappers die met hun onderzoek grote maatschappelijke of economische impact hebben gehad. De winnaars krijgen elk 2,5 miljoen euro, net als de winnaars van de Spinozapremie. Het bedrag is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Dekker benadrukte dat met de nieuwe prijs niet alleen de kwaliteit van de wetenschap, maar ook de valorisatie ervan wordt beloond, het benutten van de kennis.

Kandidaten

De premie wordt betaald samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Die organisatie selecteert ook de kandidaten.

Wie dit jaar de Spinozapremie zouden krijgen, was al bekend: ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, analytisch chemicus Albert Heck, fysisch chemicus Michel Orrit en bioloog en biofysicus Alexander van Oudenaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl