NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse bendes ronselen jeugd om in België te dealen

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Drugsorganisaties hebben in Rotterdam-Zuid op grote schaal minderjarige jongens geworven als drugskoerier. In Belgische steden leverden ze drugs uit Rotterdam op straat en aan huis. Tientallen jongeren uit Rotterdam-Zuid zijn al opgepakt in België.

De jongeren van 16 en 17 jaar werden op scholen en in jeugdinstellingen geworven door ronselaars, die in sommige gevallen zelf ook minderjarig zijn. In onder meer Sint-Truiden brachten ze op afroep heroïne en cocaïne naar klanten. De drugs werden geleverd door criminele organisaties uit Rotterdam-Zuid.

Ongeruste ouders

Het Openbaar Ministerie kwam de praktijken in de loop van 2015 op het spoor doordat ouders ongerust belden dat ze hun zoon misten. Die bleken dan in België vast te zitten voor drugshandel.

In een ander Rotterdams onderzoek stuitte de politie op een in beslag genomen telefoon op informatie over de ronselpraktijken. Tot nu toe zijn drie ronselaars aangehouden. Twee van hen staan volgende week terecht.

De minderjarige jongeren die benaderd werden om in België drugs aan de man te brengen, komen uit zwakke sociale milieus in Rotterdam-zuid. Afkomst speelt geen rol, veel van hen kwamen wel al eerder met de politie in aanraking voor vergrijpen als straatroven en vechtpartijen.

Minderjarige drugskoeriers kunnen in België niet veroordeeld worden omdat dat land geen minderjarigen-strafrecht kent. Wel kan de onderzoeksrechter ze tot 65 dagen vasthouden in het belang van het onderzoek. In Nederland worden ze daarna nog wel vervolgd. Enkelen hebben al jeugddetentie gekregen, anderen werkstraffen.

Rotterdammers lopen snel tegen de lamp

De pakkans in België is groot, aldus het OM. "Ze lopen met een Rotterdamse tongval rond in een klein Belgisch stadje", zegt een woordvoerder.

Een van de na zijn uitlevering in een jeugdinstelling geplaatste drugskoeriers bleek daar zelf jongeren enthousiast te maken om als drugsrunner aan de slag te gaan.

Het OM zegt nog geen goed beeld te hebben van de criminele organisaties die gebruik maakten van de minderjarige drugsrunners. Wel lopen er verschillende onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl