Bezoekers van de Masters of LXRY, voorheen de Miljonair Fair, in de RAI in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Weer meer Nederlandse miljonairs: hoe komen ze eigenlijk aan hun geld?

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

Nederland telt weer meer miljonairs: in 2015 waren er 106.200 miljonairshuishoudens, 500 meer dan een jaar eerder. Samen bezitten ze 309 miljard euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wie een vermogen van meer dan 1 miljoen euro bezit (exclusief eigen woning en eventuele hypotheek) wordt tot de miljonairshuishoudens gerekend. Het gemiddeld vermogen van een miljonair is de laatste jaren ongeveer gelijk gebleven en bedraagt 2,9 miljoen euro.

Het aantal miljonairs is tussen 2007 en 2015 echter aanzienlijk gegroeid: in 2007 waren er nog maar 80.000 miljonairs met een gezamenlijk vermogen van 231 miljard euro. Er kwamen er sindsdien dus zo'n 26.000 bij.

Wie zijn deze mensen? Vier vragen over de poldermiljonair.

Hoe verdienen ze hun geld?

Wie miljonair wil worden moet vooral zijn baan opzeggen. Ruim 80 procent van de Nederlandse miljonairs is ondernemer, waarvan de helft directeur-grootaandeelhouder van een bedrijf is en ruim een derde als zelfstandige werkt (denk aan artiesten, voetballers of topmodellen).

Vooral in de handel, de zorg, de financiële wereld en de specialistische dienstverlening worden mensen rijk. In de zorg zijn vooral tandartsen en medisch specialisten miljonair, in de dienstverlening gaat het om advocaten en adviseurs. Opvallend genoeg zijn er ook in de landbouw veel miljonairs te vinden: dat zijn voornamelijk melkveehouders.

Waar wonen ze?

In Laren, Bloemendaal en Blaricum wonen relatief de meeste miljonairs. In deze drie gemeenten is circa 10 procent van de huishoudens gezegend met meer dan een miljoen euro aan vermogen. Ook in Wassenaar en Rozendaal zijn relatief veel miljonairs te vinden.

Zakenblad Quote zocht in 2015 uit wie de rijkste inwoners van deze welvarende gemeenten zijn. In Laren is dat Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (niet toevallig ook de rijkste man van Nederland), in Bloemendaal gaat het om investeerder Rolly van Rappard, in Blaricum is mediamagnaat John de Mol de rijkste, Wassenaar kent investeerder Cees de Bruin als rijkste inwoner en in Rozendaal gaat het om Gert Jan den Daas, die zijn vermogen vergaarde met bakstenen en jachthavens.

Een straat in het Noord-Hollandse Bloemendaal

Hoe ziet hun leven eruit?

Miljonairs hebben vaker 'geluk in de liefde': 71 procent is getrouwd, terwijl dat bij de rest van Nederland 45 procent is. Van de niet-miljonairs is 14 procent een of meerdere keren gescheiden, bij miljonairs is dat maar 7 procent (al is dat wellicht ook te verklaren door de hoge kosten waarmee miljonairs bij een scheiding geconfronteerd worden).

De rijken voelen zich ook gezonder. Ze roken minder en ze hebben minder vaak overgewicht. Wel drinken ze meer alcohol dan niet-miljonairs. Op sportief gebied houden ze van golf en tennis, maar ook net zoveel van fitness, zwemmen en yoga als de minder bedeelde landgenoten.

Uiteraard hebben miljonairs meer geld om aan vervoer te besteden. Ze hebben gemiddeld bijna twee auto's, waar de gemiddelde Nederlander één auto heeft. Hoe groter het vermogen, hoe zwaarder de auto's worden: een Rolls Royce Phantom weegt nu eenmaal meer dan een Volkswagen Golf. Bovendien hebben miljonairs vaker een oldtimer in bezit.

Hoe is hun vermogen opgebouwd?

Het grootste deel van het vermogen van miljonairs komt uit het (gedeeltelijke) bezit van een of meer bedrijven. Hoe rijker het huishouden, hoe groter het belang in ondernemingen. Een kleiner deel van het vermogen is spaargeld. Gemiddeld is dat 423.000 euro, terwijl niet-miljonairs gemiddeld zo'n 33.000 euro gespaard hebben.

Van alle Nederlandse huishoudens is 1,4 procent een miljonairshuishouden. Maar die miljonairshuishoudens bezitten wel 44 procent van het totale vermogen van alle huishoudens. De vermogensongelijkheid in Nederland is dus aanzienlijk. De inkomensongelijkheid is daarentegen klein; door het systeem van belastingen en toeslagen liggen de inkomens van de rijkste en armste huishoudens een stuk dichter bij elkaar dan in veel andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl