YouTuber PewDiePie
NOS NieuwsAangepast

Populaire YouTuber PewDiePie laat zich opnieuw racistisch uit

PewDiePie, met 57 miljoen abonnees de populairste YouTuber ooit, heeft opnieuw een racistische opmerking gemaakt. Tot ongenoegen van een game-ontwikkelaar, die niet meer in verband wil worden gebracht met de uitlatingen van PewDiePie.

Felix Kjellberg, zoals PewDiePie echt heet, speelt games en geeft daarbij commentaar. Hij laat geïnteresseerden meekijken via zijn YouTube-kanaal.

De 27-jarige Zweed zei afgelopen weekend tijdens een uitzending "wat een fucking nigger". Omdat het een livestream was kon PewDiePie dat niet meer terugdraaien en hoorden duizenden kijkers de racistische opmerking. Korte tijd later zei hij dat hij het niet zo bedoeld had.

Sean Vanaman, van gamebedrijf Campo Santo, reageert op Twitter. "Ik word er ziek van dat dit kind steeds meer kansen krijgt om geld te verdienen met wat wij maken", zegt Vanaman.

"Hij is een racist, hij is een verspreider van verachtelijke troep." Vanaman eist dat PewDiePie alle video's waarin hij games speelt van het gamebedrijf offline haalt.

Dit is niet de eerste rel rond PewDiePie. Zo werd zijn Twitter-account vorig jaar tijdelijk geblokkeerd nadat hij over een andere bekende YouTuber had gezegd dat deze zich bij de Islamitische Staat had aangesloten.

En Disney brak begin dit jaar ook met de ster. PewDiePie had negen video's gepubliceerd met antisemitische 'grappen' en nazi-afbeeldingen. Disney is eigenaar van Maker Studios, het bedrijf dat de zakenbelangen van PewDiePie behartigde.

14,5 miljoen dollar

Volgens onderzoeksbureau NeoReach verdiende Kjellberg in 2016 zo'n 14,5 miljoen dollar met zijn YouTube-kanaal. Zijn video's werden vorig jaar in totaal 14,7 miljard keer bekeken. 78 procent van zijn publiek is onder de 20 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl