YouTube
NOS NieuwsAangepast

Disney breekt met YouTube-ster PewDiePie na anti-semitische video's

Mediabedrijf Disney heeft de samenwerking YouTube-ster PewDiePie opgezegd. Dat meldt The Wall Street Journal. De ster heeft de afgelopen maanden negen video’s gepubliceerd met anti-semitische 'grappen' en nazi-afbeeldingen.

Disney is eigenaar van Maker Studios, het bedrijf dat de zakenbelangen van PewDiePie (de artiestennaam van de 27-jarige Felix Kjellberg uit Zweden) beheert. De video's hebben Kjellberg miljoenen opgeleverd. Hij moet nog op zoek naar een ander management.

Video’s verwijderd

In één video, van 11 januari dit jaar, betaalde de ster via een website twee Indiase mannen om een bord te maken met de tekst 'Dood aan alle Joden' en erom te lachen. Hij reageerde vervolgens geschokt en zegt dat hij niet had verwacht dat ze het echt zouden doen. De twee mannen zeggen dat ze niet weten wat er op het bord stond.

YouTube maakte het een paar dagen na publicatie onmogelijk om nog te adverteren rond de video. De artiest gaf later, in een andere video, toe dat de beelden van 11 januari te ver gingen. Na vragen van de zakenkrant zijn de betreffende video samen met nog twee andere video's van zijn account verwijderd. De zes andere omstreden video's staan er nog op, schrijft de krant.

Video’s 14,7 miljard keer bekeken

PewDiePie is een belangrijke artiest voor YouTube. Volgens berekeningen van analistenbureau NeoReach verdiende Kjellberg het afgelopen jaar zo'n 14,5 miljoen dollar. Zijn video's zijn op YouTube gezamenlijk 14,7 miljard keer bekeken, meer dan ieder ander kanaal. Hij heeft twee keer zoveel abonnees als de nummer 2 op YouTube. 78 procent van zijn publiek is onder de 20 jaar.

YouTube vond in 2015 zijn video's zo belangrijk dat hij een extra bonus kreeg om exclusief op het platform te blijven publiceren, zeggen bronnen tegen de zakenkrant.

Kjellberg was volgens The Wall Street Journal niet bereikbaar voor commentaar. Hij plaatste afgelopen zondag wel een bericht op zijn Tumblr-blog. Hij zegt dat hij wilde aantonen 'dat we in een gekke wereld leven waar mensen alles doen voor vijf dollar'. Kjellberg zegt daarnaast dat de video's als entertainment waren bedoeld, niet als politiek commentaar, en dat hij begrijpt dat deze video's uiteindelijk als beledigend zijn ervaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl