Een hoogspanningsmast van Tennet in Landsmeer
NOS NieuwsAangepast

Weg vrij voor schadeclaims bij Tennet na grote stroomstoring

Landelijke netbeheerder Tennet voldeed niet aan de wettelijke verplichtingen tijdens de grote stroomstoring in 2015. Dat oordeelt de ACM. De toezichthouder onderzocht de zaak op verzoek van staalbedrijf Tata Steel, dat een schadeclaim heeft lopen.

"We voelen ons gesterkt door deze uitspraak", laat het staalbedrijf weten. Tata zegt grote schade te hebben gelopen door de stroomstoring en eist tussen de 10 en 20 miljoen euro terug van Tennet.

Regio ontregeld

Doordat het hoogspanningsstation in Diemen verkeerd is ontworpen, kon een defect er toen toe leiden dat het transport van stroom naar grote delen van Noord-Holland en Flevoland werd onderbroken. Dat is in strijd met de wettelijke voorschriften.

1 miljoen huishoudens kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten. Treinverkeer en vliegverkeer raakten ontregeld, ziekenhuizen moesten operaties annuleren en telefoonverkeer viel uit.

Tennet gaat in hoger beroep tegen het oordeel van de ACM. Of er op dit moment ook andere schadeclaims tegen Tennet lopen is niet duidelijk.

Een storing hoort erbij?

Dat de netbeheerder op dit moment niet aan de wet voldoet, wil overigens niet zeggen dat het netwerk moet worden aangepast. Nog deze maand gaat namelijk een Europese verordening van kracht die iets minder strenge eisen stelt aan de opzet van het stroomnetwerk. "Dan zijn die aanpassingen sowieso niet meer nodig", aldus Jeroen Nugteren van de ACM.

Betekent dit dat we stroomstoringen zoals in 2015 maar voor lief moeten nemen? "Honderd procent leveringszekerheid is theoretisch", zegt Jeroen Brouwers van Tennet. Volgens hem ligt die zekerheid nu op 99,999 procent.

De ACM beaamt dat de stroomvoorziening goed is. "Ze voldeden alleen op dit punt niet aan de wet, maar daarmee zeggen we niet dat het een zooitje is."

Ook het ministerie van Economische Zaken ziet geen reden tot verdere aanpassingen. "Nederland zit in de wereldtop qua betrouwbaarheid. Er hoeft niet meer geïnvesteerd te worden om deze betrouwbaarheid verder te verhogen. Het is eenvoudigweg het geld niet waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl