De beoogde Holland Outlet Mall in Zoetermeer
NOS NieuwsAangepast

Komst groot outletcentrum in Zoetermeer op losse schroeven

De ontwikkeling van een groot nieuw winkelcentrum in Zoetermeer, Holland Outlet Mall (HOM), staat op losse schroeven. De initiatiefnemers hebben de plannen in de ijskast gezet nu ontwikkelaar Provast is afgehaakt.

Provast heeft zich teruggetrokken omdat het volgens het bedrijf niet mogelijk bleek te voldoen aan de voorwaarden die de gemeenteraad stelde aan de komst van het HOM; het gaat onder meer om overeenstemming met omwonenden.

De eigenaren van de meubelboulevard, die het initiatief namen voor het outletcentrum, hebben nu besloten zich een aantal maanden te 'herbezinnen'.

120 miljoen euro

Er was veel verzet tegen de komst van het winkelcentrum, dat in de plaats zou komen van de bestaande Woonhart-meubelboulevard. Bewoners vreesden extra verkeersoverlast en bestaande winkeliers veel extra concurrentie.

De gemeente is juist een groot voorstander, vanwege de extra banen die het 120 miljoen euro kostende centrum zou moeten opleveren, dankzij de gedroomde 5 tot 7 miljoen bezoekers per jaar.

'Geen uitstel maar afstel'

De gemeente zegt het besluit tot herbezinning te betreuren en de werkzaamheden voor de komst van het HOM stil te leggen. Zoetermeer benadrukt dat het noodzakelijk is dat de bestaande meubelboulevard verandert. "We blijven hierover in gesprek met de vastgoedeigenaren voor een goede toekomstbestendige oplossing", aldus het college in een memo aan de gemeenteraad.

Branchevereniging voor de detailhandel INretail is blij met het voorlopige uitstel van de plannen en roept Zoetermeer op tot definitief afstel van de plannen. "Het is zinloos om te investeren in plannen die geen gezonde toekomst hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl