Pamfletten die rondgaan in Zoetermeer.
NOS NieuwsAangepast

'Outletcenter in Zoetermeer? Een onzinnig plan gewoon'

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Komt er in Zoetermeer wel of niet een outletcenter? Die vraag wordt vanavond voorgelegd aan de gemeenteraad. Volgens het college kan zo'n verzameling van goedkope outlet-winkels - waar vooral fabrieksvoorraden worden verkocht - zorgen voor miljoenen extra bezoekers aan de stad.

Winkeliers en omwonenden vrezen echter dat zo'n complex vooral zorgt voor veel verkeersoverlast, verdere winkelleegstand en een rekening die uiteindelijk bij de Zoetermeerders terechtkomt.

"Een outletcenter lokt heel veel extra auto's de stad in", zegt John van Alphen van de actiegroep DoeNietZoMall. "Uit cijfers van het RIVM en het Longfonds blijkt dat de lucht in deze stad nu al slecht tot zeer slecht is. Waarom wil je als bestuur dan nog meer auto's? In wiens belang is dat? Onzinnig gewoon."

'Geen eerlijk onderzoek'

Volgens Van Alphen roept het stadsbestuur dat 80 procent van de inwoners van Zoetermeer achter de plannen staat. "Het gaat om een onderzoek onder 2000 online-panelleden in Zuid Holland. Daarvan hebben er 1063 gereageerd, van wie 289 uit Zoetermeer. Als je ook kijkt naar de vragen die gesteld zijn: bent u voor een outletcenter? Nergens vragen of opmerkingen over de te verwachte nadelen, de drukte en daarmee gepaard gaande verkeersstromen en parkeerproblemen. Dat is toch geen eerlijk onderzoek."

Om volgens hem nog maar te zwijgen over de rekening, die uiteindelijk bij de inwoners terechtkomt: "Er zullen veel extra wegen aangelegd moeten worden en parkeervoorzieningen. Eén keer raden wie dat mag betalen. Daar hoor je de politici niet over. Die zeggen dat die aanpassingen - ook zonder outletcenter - toch al nodig zijn."

Het is bouwen voor nog meer winkelleegstand.

Danny van Wijngaarden, woordvoerder winkeliers oude stadscentrum

Danny van Wijngaarden, die spreekt namens de winkeliers in het oude stadscentrum van Zoetermeer, veegt de vloer aan met de plannen: "Het is een bedreiging voor onze binnenstad. We zitten hier in de Dorpsstraat op 1,5 kilometer loopafstand van de nieuwe mall. Mensen gaan echt niet met hun boodschappentas vanuit een outletcenter hiernaartoe om hier ook nog eens spullen te kopen. Het stadsbestuur zegt van wel, maar ik geloof daar niks van."

Volgens Van Wijngaarden is minister Kamp (Economische Zaken) van mening dat er in dit land al 20 procent te veel winkels zijn. "En dan wil Zoetermeer fors bijbouwen. Dat is toch bouwen voor nog meer winkelleegstand?"

Volgens het college kan een outletcenter wel 7 miljoen extra bezoekers naar de stad trekken. "7 miljoen? Dat is toch niet realistisch?"

De actiegroep heeft tot nu toe zo'n duizend handtekeningen opgehaald van tegenstanders van de outlet-plannen. "Het heeft wel wat weg van grootheidswaanzin: politici die hun stad per se op de kaart willen zetten", zegt Van Wijngaarden. "Dat is zo iets raars. Als elke stad of gemeente dat wil, hebben we straks 25 woon-malls in Zuid-Holland. Dat kan toch niet waar zijn?"

De beoogde Holland Outlet Mall in Zoetermeer

Wethouder Mariëtte van Leeuwen (Economische Zaken) van Zoetermeer noemt het centrum in het NOS Radio 1 Journaal een unieke kans voor Zoetermeer: "Ik snap heel goed dat er wat weerstand is en daar moeten we ook een goed gesprek over voeren. Maar deze kans op structureel 350 tot 700 nieuwe banen voor onze stad, willen wij niet zomaar aan ons voorbij laten gaan."

Volgens haar blijkt uit onderzoeken dat velen ook voor zijn. "En ik denk dat dat een representatief beeld geeft." Ze wijst op de investeringen van 400 miljoen euro die momenteel gedaan worden in winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. "Daar moeten wij als Zoetermeer een antwoord op hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl