Ministerie van Defensie
NOS NieuwsAangepast

Oog van orkaan Jose ruim langs Sint-Maarten, 'geen extra schade'

Orkaan Jose is vannacht de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius gepasseerd. Gisteren werd duidelijk dat Jose ten noorden van de Bovenwindse Eilanden zou passeren. Uiteindelijk bleef de kern op ongeveer 120 kilometer van Sint-Maarten.

Vanuit het commandocentrum van het Nederlandse leger wordt gemeld dat er nauwelijks tot geen extra schade is veroorzaakt, omdat orkaan Jose niet recht over de eilanden trok.

Orkaan Jose minder zwaar dan Irma

"De passage van orkaan Jose is meegevallen", zegt de marine. "Het eiland heeft weinig overlast ondervonden van wind en regen. Hierdoor kan doorgepakt worden met herstel- en opruimwerkzaamheden."

De marine begint morgen met het uitdelen van voedsel en water. Transportvliegtuigen die de hulpgoederen brengen, zullen op de terugweg toeristen meenemen. Zij worden via Curaçao naar Nederland gebracht.

Marineschepen terug naar Sint-Maarten

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Zeeland was uit voorzorg enkele tientallen kilometers uit de kust gaan liggen om Jose af te wachten. Het schip koerst nu weer naar Sint-Maarten, waar het bij het eerste daglicht aankomt.

De Zr. Ms. Pelikaan was enkele dagen geleden terug naar Curaçao gevaren om meer hulpgoederen op te halen. Dat schip komt vanmiddag aan bij Sint-Maarten.

Ongeveer 500 mariniers, andere militairen en agenten uit Nederland, Aruba en Curaçao helpen mee om de openbare orde op Sint-Maarten te handhaven. Ze verlenen ook noodhulp.

Donaties verdubbeld

Op Giro 5125 is tot nu toe 1,5 miljoen euro gestort voor de nationale actie van het Rode Kruis voor Sint-Maarten. Twee dagen geleden was dat nog 850.000 euro.

Het Rode Kruis gebruikt het geld om meer hulpgoederen te kopen, zoals drinkwater, voedsel, dekzeilen, tenten en generatoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl