'Opluchting' op Sint-Maarten voorafgaand aan zwakkere orkaan Jose
"Het is rustig op straat", begint Gordon Snow, hoofdredacteur van de The Daily Herald op Sint-Maarten. "De mariniers hebben sommige posten al verlaten. Ik kan niet zeggen of de rust nou komt door de aanwezigheid van de mariniers of doordat iedereen zich klaarmaakt voor de komst van orkaan Jose."
Want iedereen is zich daarop aan het voorbereiden, gaat hij verder. "Er heerst hier een gevoel van opluchting dat de storm ten noorden aan ons voorbij zal gaan, dat scheelt toch een slok op een borrel. Het is fijn dat we niet nog eens de orkaanwinden hoeven mee te maken."
Snow heeft geen stroom en water. "Er wordt wel water uitgedeeld, maar het is niet veel. Wat dat betreft zijn we wel blij met de regen die komt met Jose, ik heb al een aantal dagen niet kunnen douchen. Veel generatoren zijn operationeel, maar men is voorzichtig met overal alles aan te zetten. Generatoren bij huizen zouden brand kunnen veroorzaken."
Het is nu droog, het heeft vanochtend even geregend.
Iwan en zijn dochter Cheryl, die op vakantie zijn op Sint-Maarten, hadden vandaag heel even contact met de buitenwereld. De NOS sprak eerder met ze. "We hebben Amerikanen uit een naastgelegen hotel geëvacueerd zien worden. Het is nu droog, het heeft vanochtend even geregend."
Dit is alles wat ze konden vertellen. Daarna werd de stroom en daarmee de wifi in het hotel weer uitgezet.
Volkskrant-correspondent Kees Broere is ook nog altijd op het eiland. "De militairen en politie die nu nog patrouilleren, moeten straks naar binnen omdat het te gevaarlijk voor ze wordt", vertelt hij.
Op het gebied van plunderingen valt weinig meer te vrezen, het meeste is al geplunderd.
"Dat betekent ook dat de hulpvluchten tijdelijk worden gestaakt. De regering heeft mensen hier duidelijk gemaakt dat ze binnen moeten blijven voor de komst van de orkaan Jose."
"Op het gebied van plunderingen valt weinig meer te vrezen, het meeste is al geplunderd", zegt Broere. Meerdere supermarkten die nog iets hadden, hebben spullen zelfs gewoon weggegeven, vertelt hij. "Een autoverhuurbedrijf heeft de auto's die het nog doen, weggegeven aan militairen, zodat die in ieder geval nuttig gebruikt kunnen worden."
Iedereen helpt elkaar, ik ben daarvan onder de indruk.
Op Saba, een eiland dat minder zwaar getroffen is, is het allemaal wat beter geregeld. "Supermarkten hebben nog redelijk wat voedsel", meldt Aron Hoogendoorn de NOS.
"Iedereen heeft nog wel genoeg en anders delen mensen met elkaar. Er is in twee dagen gigantisch veel gebeurd, iedereen is keihard aan het werk geweest om al het puin op te ruimen. Iedereen helpt elkaar, ik ben daarvan onder de indruk."