De Stemming van Vullings en Van Weezel
NOS Nieuws

De stemming van Vullings en Van Weezel: 'eigen risico geen prioriteit'

De onderhandelaars hebben nog veel werk te doen om de kabinetsformatie te volbrengen, dat concludeert Joost Vullings in de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen. Het nieuws over de stijging van het eigen risico in de zorg maakte dat deze week duidelijk. "Meteen kwam de roep: Wat gaat het nieuwe kabinet hieraan doen", zegt Vullings. "Daar wilden ze natuurlijk niet op reageren. Maar achter de schermen kregen we te horen dat ze zover ook echt nog niet zijn. Dat geeft wel te denken."

Verlagen eigen risico dure kwestie

Het verlagen van het eigen risico kost heel veel geld. "Elke honderd euro eraf, kost ongeveer een miljard", berekent Vullings. "Dat moet je in samenhang met al die andere financiële wensen in één keer besluiten. Dat besluit is nog niet gevallen."

Maar zelfs over de vraag of het eigen risico verlaagd om bevroren moet worden, of mag stijgen, is nog niet besproken door de onderhandelaars. Tekenend voor de stand van zaken in de formatie, denkt Vullings. "Dan denk je: wat hebben jullie nou eigenlijk gedaan. Hoe ver zijn jullie? Niet zo ver dus. Ik heb wel het idee dat ze op alle dossiers op 80 procent zitten. Maar ja, die laatste 20 procent is vaak wel het deel waar de meeste wrijving zit."

Vullings verwacht niet dat het nieuwe kabinet geld gaat uittrekken om de stijging van het eigen risico te voorkomen. "Er is ongeveer 6 miljard euro beschikbaar om te investeren. Het huidige kabinet heeft daarvan al 2 miljard toegezegd aan de ouderenzorg, Een kwart miljard gaat naar de lerarensalarissen. Het CDA wil 2 miljard naar defensie. Dan gaat het heel hard. Ik denk dat het eigen risico uiteindelijk geen prioriteit heeft."

Domper voor formatie

Het stranden van de gesprekken tussen de vakbonden en de werkgevers over een sociaal akkoord, deze week, was een flinke domper voor de onderhandelende partijen. "Dat is vooral vervelend voor een kabinet dat toch al bang is de geschiedenis in te gaan als een heel rechts kabinet", meent Van Weezel. "Ze hadden dat polderakkoord nodig om zich de de linkse partijen in de Tweede Kamer van het lijf te houden."

Van Weezel roept het Akkoord van Wassenaar in herinnering, uit 1982. "Meesterlijk was dat, van toenmalig CDA-leider Ruud Lubbers. Hij sloot dat akkoord met Wim Kok, die toen voorzitter was van de FNV. Daardoor kon fractieleider Joop den Uyl van de PvdA, die heel hard oppositie wilde voeren in de Tweede Kamer, geen kant meer op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl