Vakbonden willen niet meer met werkgevers praten over sociaal akkoord

Aangepast
FNV-voorzitter Busker op het Binnenhof bij aankomst voor de formatiegesprekken ANP

De vakbonden zijn niet van plan om opnieuw met de werkgevers te onderhandelen over een sociaal akkoord. "Het proces stopt hier", zei FNV-voorzitter Busker, ook namens CNV en VCP, na zijn gesprek met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Die deden een dringend beroep op de sociale partners om toch te proberen om tot "iets" te komen.

"Er is een beroep op mij gedaan, maar er is geen kans. Als je weer aan tafel gaat zitten, moet je het vertrouwen hebben dat het gaat lukken. Dat heb ik niet", aldus Busker. "Ik heb stellig duidelijk gemaakt dat wij geen aanleiding zien om het proces te hervatten". De FNV'er zei dat hij alleen nog met VNO-NCW wil praten "om te evalueren wat er is gebeurd".

Voorzitter De Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei na afloop van zijn gesprek met de formerende partijen dat hij in principe altijd bereid is om constructief mee te werken.

De Boer en Busker moesten de onderhandelaars uitleg geven over het mislukken van het polderoverleg over een sociaal akkoord. Ze werden het niet eens over het scheppen van meer vaste banen en het ontslagrecht.

Druk

De Tweede Kamer wil een brief van informateur Zalm over het vastlopen van het overleg tussen werkgevers en vakbonden. Daarin moet staan welke pogingen worden gedaan om alsnog een akkoord te sluiten.

Het voorstel voor de brief kwam van PvdA-leider Asscher. Die vroeg zich af of de onderhandelende partijen echt aan draagvlak hechten. Hij wil dat werkgevers en werknemers "de druk voelen om tot een goed sociaal akkoord te komen".

Andere partijen vielen de PvdA-leider bij, maar de meerderheid wil ook het commentaar horen van de minister van Sociale Zaken; Asscher zelf dus.

STER Reclame