ANP

Isolatiemateriaal bij snelwegen veroorzaakt meer overlast van lage bromtonen bij omwonenden. Geluidschermen en speciaal asfalt nemen de hoge frequenties weg, maar de lage tonen zijn daardoor beter hoorbaar, meldt het KRO-NCRV-programma De Monitor komende zondag. De redactie baseert zich op een RIVM-rapport.

De overlast komt niet door een verhoogde geluidsproductie, maar doordat andere bronnen zijn weggevallen. Automotoren worden bijvoorbeeld steeds beter geïsoleerd en hoge schermen houden veel geluid tegen.

Isoleren

Het probleem is al langer bekend. Hoge tonen zijn minder hoorbaar door het isolerende materiaal, waardoor de bromtonen duidelijker opvallen. "Veel kun je isoleren, maar de lage frequenties niet", zegt Irene van Kamp van het RIVM tegenover De Monitor.

De snelweg maakt een doordringender geluid dan vroeger. "Die kennis is nuttig voor mensen met onbegrepen geluidsoverlast van deze bromtonen", zegt Van Kamp.

Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu, wilde van het RIVM weten of het snelweggeluid veranderd is in de afgelopen jaren.

STER reclame