Mensen die dicht bij lawaaiige snelwegen wonen, hebben daar last van
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar invloed verkeerslawaai op kinderen

Er komt een groot onderzoek naar de invloed van verkeerslawaai op Nederlandse kinderen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat duizenden kinderen volgen, vanaf de zwangerschap tot ze volwassen zijn.

Irene van Kamp van het RIVM zegt in het AD dat het belang van het onderzoek wordt onderstreept door recente bevindingen in Duitsland. Uit onderzoek van de universiteit van Wuppertal blijkt dat 5-jarigen die in een omgeving met veel verkeersgeluid wonen tot drie maanden achterlopen in hun ontwikkeling. Het gaat daarbij onder meer om hun motoriek en het niveau van taal en rekenen. 

De Nederlandse Stichting Geluidshinder krijgt vaker meldingen van ouders die zich afvragen wat het effect is van lawaai op hun kinderen. Volgens directeur Erik Roelofsen moet dan vooral gedacht worden aan slaapgebrek of onrustig slapen door lawaai op straat, van bijvoorbeeld verkeer. 

Lange termijn

De problemen zijn het grootst in de steden. Om hoeveel kinderen het gaat kan Roelofsen niet zeggen, maar het gaat volgens hem in ieder geval om enorme aantallen. 

Het RIVM-onderzoek richt zich onder meer op de effecten op de lange termijn. Wie als kleuter al maanden achterloopt, zal moeite hebben om dat later in te halen, zo is de gedachte. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl