NOS NieuwsAangepast

'Ku Klux Klowns' als protest tegen witte nationalisten

Een groep kunstenaars heeft in de Amerikaanse stad Richmond 'Ku Klux Klowns' opgehangen. De poppen hingen in een boom, aangekleed met puntmutsen, pruiken en clownsschoenen, meldt The Washington Post.

Kunstenaarscollectief Indecline is verantwoordelijk voor de actie in het park. In een verklaring zeggen ze dat voor die plek is gekozen, omdat Richmond de hoofdstad van de Confederatie was. Het is een reactie op de opmars van witte nationalisten in de Verenigde Staten, zegt Indecline.

De Confederatie was het verbond van zuidelijke staten dat zich wilde afscheiden van de rest van Amerika. En met de noordelijke staten ontstond onenigheid over de slavernij. Het leidde tot een burgeroorlog, die woedde van 1861 tot 1865. Het leger van de Confederatie verloor die oorlog uiteindelijk.

De politie in Richmond heeft de 'Ku Klux Klowns' weggehaald en is een onderzoek gestart. Het park waar de poppen waren opgehangen, was daardoor uren afgesloten.

Indecline haalde in augustus vorig jaar ook al het nieuws, door levensgrote standbeelden van een naakte Donald Trump in verschillende Amerikaanse steden neer te zetten. Ze noemden hun werk The emperor has no balls, oftewel "de keizer heeft geen ballen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl