AFP

Een gele kuif, handen op een dikke buik en een kleine piemel: zo stonden levensgrote standbeelden van Donald Trump er gisteren bij in verschillende Amerikaanse steden. De standbeelden trokken veel bekijks van voorbijgangers.

De beeltenissen van de Republikeinse presidentskandidaat zijn het werk van een kunstenaarscollectief en werden gelijktijdig onthuld op het Union Square in New York en vier andere Amerikaanse steden. De makers noemen hun werk The emperor has no balls, oftewel "de keizer heeft geen ballen".

Naakte Trump verschijnt in steden VS

Met de actie willen de kunstenaars hun onvrede uiten over de presidentiële aspiraties van Trump. "We hopen dat Donald Trump, onze hedendaagse keizer van fascisme en onverdraagzaamheid, nooit geïnstalleerd wordt op de machtigste politieke en militaire positie in de wereld", schrijven ze in een verklaring die in verschillende Amerikaanse media is verschenen.

In de loop van de dag zijn de beelden verwijderd. In New York gebeurde dat volgens een woordvoerder omdat het verboden is om iets in het park neer te zetten zonder goedkeuring van de gemeente.

STER reclame