Reuters

Een Amerikaans hof van beroep vindt de regels van het inreisverbod van de regering-Trump te streng. Het federale hof oordeelt dat de opvatting over wie er onder Trumps inreisverbod vallen, te beperkt is. Daarmee wordt de uitspraak van een rechter in Hawaï bevestigd.

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde in juni dat Trump reizigers uit zes overwegend islamitische landen grotendeels mag weren. Het hof maakte echter een uitzondering voor die mensen een "bonafide relatie" met de VS hebben. Over de precieze definitie van die uitzondering zijn verschillende meningen.

Volgens de regering-Trump geldt de uitzondering alleen voor mensen die ouders, broers, zussen of kinderen in de VS hebben. Anderen willen ook dat grootouders, kleinkinderen, ooms, tantes, neven en nichten worden toegelaten. De rechter ging daar in juli in mee.

In beroep

Het hof in San Francisco geeft de tegenstanders opnieuw gelijk. "De regering geeft geen overtuigende verklaring waarom een schoonmoeder duidelijk wel een bonafide relatie is, maar een oma, kleinkind, of tante niet", schrijven de drie rechters.

De rechters van het hof stellen dat de wijziging van het inreisverbod over vijf dagen moet ingaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan.

STER reclame