Activisten doen mee aan de demonstratie
NOS Nieuws

Protesten in India na dood journaliste

De moord op een journaliste heeft tot veel protesten in India geleid. In de hoofdstad van de Indiase staat Karnataka gingen duizenden mensen de straat op na de dood van Gauri Lankesh.

Velen vrezen dat de verantwoordelijken onbestraft zullen blijven. Lankesh uitte zich vaak kritisch over het toenemende hindoe-fundamentalisme in India.

Lankesh werd dinsdagavond bij haar huis in Bangalore doodgeschoten. Op beveiligingscamera's is te zien dat ze van dichtbij werd beschoten door een in het zwart geklede man met een helm op.

Correspondent Joeri Boom zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de journaliste zich bezighield met intolerantie. "Lankesh verzette zich tegen het opkomende geweld tegen moslims. Veel Indiërs zoeken daarom de schuldige in de hoek van extremistische hindoes."

Meer incidenten

In 2014 kwam de leider van de hindoeïstische partij BJP van Narendra Modi aan de macht. Sinds zijn verkiezingsoverwinning zijn er steeds meer incidenten waarbij moslims aangevallen worden door groepen extremistische hindoes. Drie journalisten die kritiek hadden geuit op fundamentalistische hindoes en de regering zijn al vermoord. Er is nog niemand vervolgd in die drie gevallen.

De Congrespartij, die aan de macht is in Karnataka, heeft Lankesh een staatsbegrafenis gegeven. De Congrespartij is de landelijke oppositiepartij. Premier Modi en zijn partij hebben niet op de moord gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl