Esther Stam
NOS SportAangepast

Stam stopt als wedstrijdjudoka, maar blijft 'Georgische'

Esther Stam stopt definitief als wedstrijdjudoka. Ze heeft te veel last van blessures en geeft haar maatschappelijke carrière voorrang. Stam kwam sinds 2014 uit voor Georgië. Dat land gaat ze nu helpen met het verder ontwikkelen van het vrouwenjudo.

Vorig jaar won Stam zilver bij de EK judo. Bij de WK judo afgelopen weekend kwam de 30-jarige judoka nog uit voor Georgië bij de landenteams. Daar werd ze met het Oost-Europese land uitgeschakeld in de kwartfinales.

Concurrentiestrijd met Polling

Op Facebook schrijft ze dat ze de laatste vijftien jaar alles heeft gegeven voor haar sport. "Mensen begrepen misschien niet altijd mijn keuzes, maar ik heb ze altijd met mijn hart gemaakt en geprobeerd het juiste te doen."

Met die tekst doelt Stam onder meer op haar keuze om voor Georgië uit te komen. In de klasse tot zeventig kilo bleek de concurrentie van met name Kim Polling te groot. Omdat Stam graag naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wilde en er maar een deelnemer per land per gewichtsklasse mag worden ingeschreven, nam ze een radicale beslissing.

Bij haar club Kenamju in Haarlem trainden een paar Georgiërs en zij wezen Stam op de kansen in Georgië. Ze haalde de Spelen en werd daar in de tweede ronde uitgeschakeld.

Toekomst Georgische vrouwenjudo

Georgië is bij de mannen al jaren een topland, maar bij de vrouwen was Stam lange tijd de enige vrouw die resultaten behaalde. Dat moet, met de komst van de gemengde landenwedstrijd op de Olympische Spelen veranderen.

Stam heeft er een goed gevoel over: "Ik hoop dat er nu een beter programma komt. Er waren altijd al bij de junioren en de cadetten goede judoka's. Er is genoeg talent, het is een kwestie van tijd voor zij doorbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl