Orkaan Irma heeft Puerto Rico bereikt AFP

De orkaan Irma, die door het Caribisch gebied raast, heeft het eiland Puerto Rico bereikt. Door de harde wind zitten daar zeker 600.000 huishoudens zonder stroom en bijna 50.000 huizen zonder water. Het is nog niet bekend of er op Puerto Rico doden of gewonden zijn gevallen.

Er worden windsnelheden van 160 kilometer per uur gemeld. Ook bij veertien ziekenhuizen is de stroom uitgevallen, zij draaien nu op noodaggregaten.

Bekijk de orkaan Irma (M) en haar opvolger Jose (R) op de kaart

Voor zover bekend zijn er in het Caribisch gebied tot nu toe drie doden gevallen door orkaan Irma. De slachtoffers vielen op drie verschillende eilanden: het Franse deel van Sint-Maarten, op Saint-Barthélemy en op Barbuda.

Saba

De gezaghebber van Saba heeft op de Curaçaose radio gezegd dat erop Saba geen slachtoffers zijn gevallen. Wel is de stroom uitgevallen en is van sommige huizen het dak weggewaaid.

Of er op Sint-Maarten en Sint-Eustatius slachtoffers zijn, is niet bekend. Nederlandse militairen zijn bezig met het opnemen van de schade op die eilanden.

De komende dagen trekt de orkaan via de Dominicaanse Republiek en Cuba in de richting van Florida. De Verenigde Naties schatten dat in totaal zo'n 37 miljoen mensen getroffen zullen worden door Irma. De VN heeft een team naar Barbados gestuurd, om vanuit daar de Caribische rampenbestrijdingsorganisaties bij te staan.

STER reclame