Deense prins Henrik lijdt aan dementie

Aangepast
De Deense prins-gemaal Henrik en koningin Margrethe II in april 2016 EPA

De Deense prins-gemaal Henrik is dement. Volgens een verklaring van het Deense koningshuis is de toestand van de 83-jarige echtgenoot van koningin Margrethe II "ernstiger dan gedacht".

De dementie van prins Henrik kan zorgen voor "veranderingen in gedrag en emoties" en kan zijn "interactie met de buitenwereld" beïnvloeden. Medici van het universiteitsziekenhuis van Kopenhagen hebben volgens de verklaring deze conclusie getrokken na "langere tijd van medisch onderzoek en een recent aantal testen".

De prins trekt zich terug uit zijn resterende functies. Koningin Margrethe spreekt de wens uit dat haar man "de rust wordt gegeven die hij nodig heeft in deze situatie".

'Niet bijgezet in koninklijk graf'

Vorige maand nog veroorzaakte Henrik een fikse rel met zijn uitspraak dat hij niet begraven wilde worden in het koninklijke graf in Roskilde. Wel zou de van oorsprong Franse edelman in Denemarken begraven willen worden.

Zijn 77-jarige echtgenote, koningin Margrethe II, zei toen zijn beslissing te respecteren. Onduidelijk is of dat met de kennis van nu nog steeds het geval is.

Prins Henrik heeft in het verleden lang geklaagd dat hij geen koning werd. Zijn vrouw is sinds 1972 koningin. De mogelijkheid voor vrouwelijke troonopvolging ligt sinds 1953 vast in de Deense grondwet, nadat de bevolking daar bij referendum mee had ingestemd.

STER Reclame