Prins-gemaal Henrik en koningin Margrethe II vorig jaar april
NOS Nieuws

Prins Henrik wil niet naast z'n vrouw begraven worden

Prins Henrik is nu officieel een verbitterde oude man, zo is de teneur in de Deense media. Over zijn graf heen wil hij zijn ongenoegen laten blijken over zijn beperkte rol in het Deense koningshuis.

Henrik (83) heeft namelijk laten weten dat hij niet in Roskilde wil worden begraven. Op die plek worden al eeuwen de Deense koningen en hun echtgenoten begraven. Henrik, als echtgenoot van koningin Margrethe (77), zou daar ook begraven worden.

Maar Henrik is al tijden ontevreden. Zijn officiële titel is prins-gemaal, maar hij zou liever koning of koning-gemaal genoemd worden. Hij heeft zich daarom teruggetrokken uit het openbare leven en doet geen publieke optredens meer. In maart liet hij het op het laatste moment afweten bij een staatsbezoek.

Straf

Sommige media zijn feller. In het commentaar van Politiken, een van de serieuzere kranten van Denemarken, wordt de beslissing van Henrik gezien als schadelijk voor de monarchie. "Hij straft koningin Margrethe en de koninklijke familie."

Volgens de Deense hofhouding, die het besluit van Henrik bekendmaakte, stemt Margrethe in met de beslissing van haar man. Henrik, die geboren is in Frankrijk, zal wel in Denemarken worden begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl