Begrafenis van een van de slachtoffers van de gifgasaanval in april dit jaar AFP

Het Syrische regime zit achter de grote gifgasaanval op Khan Sheikhoun, in april van dit jaar. Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben dat vastgesteld.

Bij de gifgasaanval vielen zeker 83 doden. De Syrische luchtmacht maakte gebruik van het verboden gifgas sarin. Volgens de VN zijn de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen. De VN spreekt van een oorlogsmisdaad.

Chemische wapens

De Syrische regering heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor deze gifgasaanval. Volgens de VN hebben de strijdkrachten van het regime ook tientallen andere aanvallen met chemische wapens uitgevoerd.

De VN stelt dat er in de Syrische burgeroorlog zeker 33 aanvallen met chemische wapens zijn geweest. In 27 gevallen zat het regime van president Assad erachter.

Bescherming

De Syrische burgers moeten beter worden beschermd tegen aanvallen, zeggen de onderzoekers in hetzelfde rapport. De coalitie die geleid wordt door Amerika moet daarvoor zorgen.

De-escalatiezones die door Rusland, Iran en Turkije zijn ingesteld, helpen volgens de VN ook bij het bieden van bescherming. In die zones vinden namelijk minder gevechten plaats. In deze de-escalatiezones heerst een wapenstilstand en wordt humanitaire hulp geboden.

STER reclame