NOS NieuwsAangepast

Eigen risico en zorgpremie volgend jaar omhoog

Het verplichte eigen risico in de zorg wordt volgend jaar verhoogd naar 400 euro. Dat blijkt volgens Haagse bronnen uit conceptstukken voor Prinsjesdag. Ook de zorgpremie zal flink stijgen.

Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA werkt aan zijn laatste begroting. Die wordt op de derde dinsdag van september, over twee weken, gepresenteerd. Er is afgesproken dat het een beleidsarme begroting wordt, om het nieuwe kabinet niet voor de voeten te lopen.

NOS-verslaggever Lars Geerts zegt dat het logisch is dat is besloten om het eigen risico, nu 385 euro, in elk geval niet te verlagen. "Dat kost klauwen met geld en dat mogen ze in een beleidsarme begroting niet zomaar uitgeven."

Dat betekent dat het eigen risico omhoog zal moeten. Dat komt omdat de lonen in de zorg omhoog gaan. Daardoor wordt de zorg duurder en dat geld moet ergens vandaan komen.

De zorgpremie zal ook flink omhoog gaan, is de verwachting. Het ministerie van VWS gaat ervan uit dat er 6 euro bovenop komt. Geerts zegt dat sommige partijen zelfs rekening houden met een stijging van 15 tot 20 euro per maand. Hij wijst erop dat zo'n fikse verhoging niet is uitgesloten, omdat de zorgverzekeraars al een deel van hun reserves hebben ingezet om de premiestijging te dempen "en die reserves zijn niet oneindig".

Overigens zal de zorgtoeslag voor mensen met lage inkomens volgend jaar 65 euro hoger worden. Het kabinet verdubbelt dat bedrag met een koopkrachtmaatregel van nog eens 65 euro. In totaal krijgen mensen met een krappe beurs volgend jaar dus 130 euro compensatie.

150 euro

Het eigen risico werd in 2008 ingevoerd om ziekenhuisbezoek en medicijngebruik te ontmoedigen. Toen moesten verzekerden nog de eerste 150 euro aan zorgkosten betalen.

Het bedrag werd vervolgens steeds verhoogd, eerst tot 220 euro in 2012. Het jaar daarop werd het eigen risico flink hoger: 350 euro. Daarna werd het bedrag jaarlijks met ongeveer 10 euro verhoogd.

In de verkiezingscampagne was verlaging van het eigen risico een veelbesproken onderwerp. Bronnen bij de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zeggen dat er aan de onderhandelingstafel nog geen besluit is genomen over het eigen risico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl