Reuters

De orkaan Irma lijkt recht op Sint-Maarten af te koersen, meldt Weerplaza op basis van satellietbeelden. De verwachting is dat de orkaan aan het begin van de middag Nederlandse tijd over het eiland zal trekken. Daarbij zijn windstoten van wel 280 kilometer per uur mogelijk. Op Sint-Maarten is het dan net licht.

Het regent nu al hard op het eiland. Straten in de hoofdstad Philipsburg zijn ondergelopen, net als op het Franse deel van het eiland. De Franse autoriteiten hebben de inwoners van het eiland en van het nabijgelegen Saint Barthelemy opgedragen om een veilige plek in huis op te zoeken en absoluut niet de straat op te gaan.

Nadya Croes van Putten, bewoner van Philipsburg op Sint-Maarten,is er niet gerust op. "Het is heel erg spannend, ik ben heel nerveus. Ik heb dit nog nooit meegemaakt", vertelde zij in het NOS Radio 1 Journaal.

Irma bereikte vanochtend het eerste Caribische eiland, Barbuda. De orkaan is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan in de vijfde en zwaarste categorie, met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur. Het wordt de sterkste orkaan die ooit de noordelijke Antillen heeft bereikt.

Er vliegt van alles tegen mijn huis. Het klinkt als stenen en takken. Het is heel eng.

Hanneke Magee-Quist op Saba

De eilanden Saba en Sint-Eustatius zullen, met windsnelheden van ongeveer 120 kilometer per uur, veel minder last hebben van de orkaan.

De verwachte route van Irma Lars Bogaard/NOS

Toch is daar nu al sprake van noodweer. Hanneke Magee-Quist woont op Saba. Zij meldt aan de NOS: "Het is heel heftig, er vliegt van alles tegen mijn huis. Het klinkt als stenen en takken. Het is heel eng, ik ben zeer ellendig."

Militairen van Defensie zijn per boot onderweg van Curaçao naar de eilanden Saba en Sint-Eustatius om hulp te verlenen. Ze hebben noodvoorraden bij zich. Naar verwachting komen ze morgenmiddag Nederlandse tijd bij de bovenwindse eilanden aan.

Volgens correspondent Dick Drayer, die op de boot meevaart, is het afwachten of het marineschip kan aanleggen. Mogelijk waait en regent het zo hard dat dat onmogelijk is.

'Het ziet er niet goed uit, bidden dat het goedkomt'

De regering van de Bahama's heeft opdracht gegeven om enkele zuidelijke eilanden te laten ontruimen. Bewoners van Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay en Ragged Island worden overgebracht naar het noordelijke eiland New Providence.

Irma zal verder waarschijnlijk Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba treffen. Mogelijk trekt de orkaan daarna naar Florida. Gouverneur Rick Scott heeft inwoners van de Amerikaanse staat opgeroepen noodmaatregelen te treffen.

STER reclame