Het vliegveld van Sint Maarten ANP

De Caribische eilanden Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten krijgen hulp van het kabinet bij de voorbereiding op orkaan Irma. Die is uitgegroeid tot een orkaan van de categorie 5, de zwaarste categorie.

Honderd Nederlandse militairen zijn vanaf Curaçao en Aruba op weg naar de eilanden. Ook volgen er nog twee schepen met extra militairen en hulpgoederen, de Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan.

Eenheden van de landmacht 'compagnie in de west' (CIDW) en de Curaçaose militie varen mee. Zij worden ingezet om de schade in kaart te brengen en eventuele schade aan de infrastructuur te helpen repareren.

De Zeeland heeft een helikopter en twee snelle boten aan boord. Er is ruimte voor honderd mensen, mocht gedeeltelijke evacuatie van de eilanden nodig blijken.

Weer-impactteam

Het geven van noodhulp valt onder de hoofdtaken van de Nederlandse militairen in het Caribisch gebied. Eerder hielpen zij op Haïti, na orkaan Matthew in oktober 2016. "Daarnaast zullen zij de autoriteiten bijstaan om de orde en rust te bewaren", zei marine-overste Corverleijn in Nieuws & Co op NPO Radio 1. "Ook assisteren onze mensen bij het opmaken van de schade na de orkaan." Aan de hand daarvan kan de regering van de drie eilanden bepalen wat er verder moet gebeuren.

Minister Plasterk en een weer-impactteam van verschillende ministeries houden contact met vertegenwoordigers van de eilanden voor eventuele nieuwe hulpvragen.

De orkaan trekt naar verwachting van dinsdagavond laat tot en met woensdagmiddag Nederlandse tijd over de eilanden.

De militairen die standaard op Sint Maarten zijn, helpen met de bewoners met de voorbereidingen voor de orkaan.

Vakantie

Vanwege de orkaan kunnen vakantiegangers niet naar Sint Maarten. Het vliegveld is gesloten tot de orkaan overgetrokken is. Daarna is het afhankelijk van de eventuele schade wanneer het weer open kan.

De vluchten van reisorganisatie TUI slaan de tussenstop op Sint Maarten over en vliegen rechtstreeks naar Curaçao. Gedupeerde reizigers krijgen een andere bestemming aangeboden.

STER reclame