Gemeente Nijmegen haalt cliënten uit zorginstelling weg

ANP Xtra

De cliënten van zorginstelling Rigtergroep in Nijmegen moeten verhuizen. Na 1 oktober kan de zorgverlener de benodigde zorg niet meer garanderen, meldt Omroep Gelderland. De Rigtergroep begeleidt mensen met een psychiatrische of licht verstandelijke beperking.

De maatregel is volgens de gemeente nodig omdat er niet genoeg personeel meer is om voor de 48 mensen te zorgen. "De zorg zou tot eind dit jaar gecontinueerd worden, maar de Rigtergroep heeft ons meegedeeld dat de zorg vanaf ongeveer 1 oktober niet meer kan worden gegeven", zegt de woordvoerder van wethouder Bert Frings.

Mogelijk zijn er medewerkers vertrokken omdat de instelling onder vuur ligt in een fraudezaak. Onlangs deed de gemeente aangifte van fraude. Er zou zijn gefraudeerd met het persoonsgebonden budget van cliënten van de instelling. Ze hebben daardoor niet de zorg gekregen waarop ze recht hebben, zegt de gemeente.

Opvangplek

De gemeente zorgt ervoor dat de cliënten een (tijdelijke) woonplek krijgen, waar de zorg gegarandeerd is. De oplossing verschilt per persoon, laat een woordvoerder weten.

De Rigtergroep heeft vestigingen op verschillende plaatsen.

STER Reclame