
Piloten en cabinepersoneel vrezen voor baanverlies bij groei Schiphol
De Nederlandse luchtvaartvakbonden zijn bang dat Nederlandse piloten en cabinemedewerkers hun baan verliezen als Schiphol de komende jaren mag doorgroeien. "Ongebreidelde groei van Schiphol is vooral goed voor luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten en buitenlandse budgetmaatschappijen, die onze banen stelen", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers namens de bonden.
De luchthaven bereikt dit jaar waarschijnlijk de afgesproken grens van 500.000 vluchten per jaar, en wil op termijn graag doorgroeien. De vakbonden zijn daar sceptisch over. Ze vrezen dat als er meer vluchten op Schiphol beschikbaar komen, die vooral gaan naar snelgroeiende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.
Staatssteun
Volgens Van Doesburg heeft Schiphol de afgelopen jaren die snelle groeiers met 'open armen ontvangen'. Vooral de groei van vluchten van maatschappijen uit het Midden-Oosten (Emirates, Qatar Airways en Etihad) stoort de vakbonden: "Het maakt Schiphol niet gek veel uit of maatschappijen het niet nauw nemen met mensenrechten, werknemers uitbuiten of miljarden aan staatssteun ontvangen." Het leidt volgens de bonden tot oneerlijke concurrentie, waardoor op termijn vele Nederlandse banen verloren kunnen gaan.
Ook heeft Schiphol volgens de bonden te weinig gedaan om te voorkomen dat de luchthaven volgroeide met vooral vakantievluchten. Van Doesburg spreekt van wanbeleid. "In plaats van effectief selectiviteitsbeleid gericht op vluchten die economische meerwaarde op zouden leveren, zijn er massaal pretvluchten toegelaten."
Zwanger
Groei van Schiphol kan volgens de bonden alleen als er strengere criteria komen, en dan nog slechts mondjesmaat. "Als er geen effectief selectiviteitsbeleid komt, maar het aantal vluchten wel toeneemt, dan wordt dit opnieuw door Schiphol opgevuld met vliegbewegingen waar wij niet echt op zitten te wachten en die niets bijdragen aan de BV Nederland."
De bonden willen dat er strenger gekeken wordt naar arbeidsomstandigheden van werknemers: "Maatschappijen die ontslag hebben staan op zwanger worden, dienen niet feestelijk op Schiphol onthaald te worden". Ook zouden maatschappijen die staatssteun ontvangen niet op Schiphol mogen vliegen, en zouden vakantievluchten moeten uitwijken naar regionale vliegvelden.
Luchthaven Schiphol wil tot aan de hoorzitting, die de Tweede Kamer donderdag over dit thema houdt, niet reageren.
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
Ook steunmaatregelen voor starters, vergoeding voor vaste lasten omhoog
Het kabinet presenteert vanmiddag een nieuw steunpakket voor bedrijven die worden geroffen door de coronacrisis.