Het zelfdodingsmiddel Nieuwsuur

Minister Blok onderneemt geen stappen tegen Laatste Wil

time icon Aangepast

Minister Blok van Veiligheid en Justitie laat geen onderzoek doen naar het optreden van de coöperatie Laatste Wil, die een conserveringsmiddel aanbiedt waarmee mensen hun leven kunnen beëindigen. De coöperatie zei vorige week in Nieuwsuur dat het middel goedkoop is, met water kan worden ingenomen en dan tot een snelle, pijnloze dood leidt. Ze wil haar leden over deze methode informeren.

Blok zei in het vragenuur dat het niet aan hem is om stappen te ondernemen. In het Wetboek van Strafrecht staat dat iemand die hulp geeft bij zelfdoding, of daarvoor de middelen verstrekt, strafbaar is. Volgens hem moet het Openbaar Ministerie daarom beslissen of het tot vervolging overgaat.

Blok zegt dat hij opkomt voor de rechtsstaat en dat het daarom geen zaak voor de regering, maar voor het OM en de rechter is. "Over welk middel gaat het eigenlijk? Zelfs dat weten we niet. En dan zou ik als minister even een oordeel moeten vellen?"

ChristenUnie-Kamerlid Dik zei dat de coöperatie Laatste Wil het middel zonder verdere vragen ter beschikking wil stellen aan mensen die langere tijd lid zijn. Volgens haar brengt dit de veiligheid van mensen in gevaar. "We weten niet in welke handen het terechtkomt."

STER Reclame