Reddingsschip voor vluchtelingen van Middellandse Zee naar Myanmar
Een hulporganisatie die vluchtelingen oppikt uit de Middellandse Zee stuurt zijn vlaggeschip naar de wateren bij Myanmar. De organisatie wil Rohingya helpen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in dat land. Aan boord van de Phoenix zijn ook hulpgoederen. Verwacht wordt dat het schip over drie weken aankomt.
Het gaat om een initiatief van MOAS, een organisatie die naar eigen zeggen sinds 2014 tienduizenden vluchtelingen uit zee heeft opgepikt, onder meer uit de wateren bij Libië.
Misbruik en geweld
Het besluit om de activiteiten te verleggen naar Zuidoost-Azië heeft niet alleen te maken met het lot van de Rohingya. Volgens MOAS worden vluchtelingen die vanuit Afrika Europa proberen te bereiken aan hun lot overgelaten. "Wie terug wordt gestuurd naar Libië of er niet in slaagt daar weg te komen, staat bloot aan misbruik en geweld."
MOAS "wil geen onderdeel worden van een mechanisme dat er alleen maar op is gericht om vluchtelingen tegen te houden".
De hulporganisatie denkt dat ze op dit moment meer kan betekenen voor de vluchtende Rohingya. Deze moslimminderheid staat in Myanmar bloot aan geweld. Velen proberen uit te wijken naar het buurland Bangladesh, maar aan de grens worden ze tegengehouden.
In amper twee weken tijd zijn zeker 123.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh opgevangen. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya het meest vervolgde volk ter wereld.