Rohingya-vluchtelingen op weg naar Bangladesh AFP

Bangladesh heeft in amper twee weken tijd zeker 123.000 vluchtelingen uit Myanmar opgevangen. Het gaat om Rohingya, een moslimminderheid die bloot staat aan vervolging.

Gisteren schatten de Verenigde Naties het aantal vluchtelingen nog op 87.000. Het nieuwe cijfer is de uitkomst van tellingen die volgens de VN nauwkeuriger zijn.

Een woordvoerder spreekt van een zeer verontrustende ontwikkeling. Het aantal vluchtelingen neemt volgens haar snel toe en de vluchtelingenkampen die voor Rohingya zijn opgezet, zitten al vol. Voor duizenden mensen is nog geen onderdak.

Overleven op regenwater

De VN doet een beroep op landen om geld te geven. Er is grote behoefte aan tenten, dekens, eten en medicijnen. Veel vluchtelingen zijn in leven gebleven door het drinken van regenwater.

Eind augustus openden Rohingya-rebellen de aanval op een aantal politieposten in Myanmar. Het leger reageerde met harde hand en begon de rebellen te verdrijven. In de daaropvolgende dagen zijn duizenden huizen van Rohingya in brand gestoken. Het leger van Myanmar beweert dat de Rohingya dat zelf hebben gedaan. Geschat wordt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen.

STER reclame