ANP
NOS NieuwsAangepast

Twee keer het dak op binnen 48 uur: wat is Het Identitair Verzet?

"Wie islam zaait zal sharia oogsten." Het stond vanochtend op een spandoek dat aan de gevel van een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam-West hing. Anti-islambetogers van 'Het Identitair Verzet' kwamen in actie, omdat zij de opening van de school 'onwenselijk' vinden.

Zaterdagmiddag beklommen vier activisten van diezelfde groep ook al een nieuwe moskee op een bouwplaats in Venlo. Ook daar werden spandoeken opgehangen: 'geen moskee in onze wijk', 'Nederland is van ons' en 'geen jihad in de straat'.

Wie zijn deze mensen die binnen 48 uur twee keer van zich lieten horen? Elsevier-journalist Nikki Sterkenburg sprak voor haar promotieonderzoek met een aantal leden van de groep. Volgens haar bestaat de harde kern uit zo'n vijftien personen. "Daarnaast hebben ze ook nog vijftien mensen die het dak beklimmen en nog een stuk of dertig mensen die flyeren. Veel mensen die ze op Facebook volgen storten bijvoorbeeld geld waarvan de boetes worden betaald."

Anti-islambetoging bij school in Amsterdam

De commotie vandaag ging om het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De oprichting ervan lag al gevoelig en onder meer staatssecretaris Sander Dekker en de gemeente Amsterdam verzetten zich ertegen. Maar vanochtend ging de school toch voor het eerst open. Voor de activisten het moment om een tegengeluid te laten horen.

Volgens de activisten zou de school er niet moeten zijn "vanwege de sympathie van bestuursleden voor het salafisme in het recente verleden".

"Het stichten van een school staat eenieder vrij", stellen ze in een verklaring. "Alleen zijn wij van mening dat een school, geleid door een bestuur met salafistische sympathieën, haaks staat op onze samenleving. In het verleden sprak een belangrijk bestuurslid zich positief uit over Islamitische Staat."

De organisatie laat verder weten bewust voor vanochtend vroeg te hebben gekozen om actie te voeren, omdat er op dat moment nog geen kinderen waren. "Ja, wij zijn als samenleving in oorlog met salafisten, maar het is geen doelstelling van ons om kinderen onder de 14 onze boodschap voor te houden."

Aanhoudingen

De politie vond het om 10.30 uur wel welletjes en arresteerde de twee actievoerders die zich op het dak van de school hadden verschanst. Volgens 'Het Identitair Verzet' zijn hun 'helden' met meerdere boetes op zak weer vrijgelaten.

De leiding van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum hulde zich vandaag in stilzwijgen. De Isbo, koepelorganisatie van islamitische schoolbesturen, zegt in een reactie dat dit protest wel te verwachten was, omdat de gemeente volgens hen polariseert door zich zó openlijk uit te spreken tegen deze school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl