De betoging op het dak van het Cornelius Haga Lyceum
NOS NieuwsAangepast

Anti-islambetogers nieuwe islamitische school Amsterdam opgepakt

Twee mannen hebben op de eerste schooldag actie gevoerd bij de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam-West. Ze stonden op het dak van het Cornelius Haga Lyceum en hingen een spandoek op de gevel met de tekst "Wie islam zaait zal sharia oogsten".

Verder riepen ze anti-islamitische leuzen. De mannen zijn van de organisatie 'Het Identitair Verzet', meldt de Amsterdamse omroep AT5. De politie maakte rond 10.30 uur een einde aan de actie. De actievoerders zijn aangehouden en geboeid afgevoerd.

Anti-islambetoging bij school in Amsterdam

Medewerkers van de school klommen ook op het dak en over en weer is geduwd en getrokken. Een spandoek met de tekst "Salafisten niet welkom" is van het dak gegooid.

Ouders kwamen hun kinderen ophalen, maar hoeveel leerlingen er in het gebouw waren is niet bekend, zegt verslaggever Kees van Dam. "Het is trouwens ook onduidelijk hoeveel leerlingen er überhaupt op deze school zijn, en hoeveel leraren."

De school wil geen commentaar geven op de actie.

E-bikes en laptops

Over de oprichting van de school is veel te doen geweest. Staatssecretaris Dekker en de gemeente Amsterdam hebben zich er jarenlang tegen verzet, maar de Raad van State oordeelde deze zomer dat de school toch mocht beginnen.

Een bestuurslid van de stichting achter de school, de Stichting Islamitisch Onderwijs, betuigde in 2014 op Facebook steun aan terreurgroep IS. Andere bestuursleden waren betrokken bij het Islamitisch College Amsterdam, dat in 2010 werd gesloten vanwege de slechte kwaliteit van het onderwijs en gebrekkig beleid.

De stichting heeft leerlingen geworven in Amsterdamse moskeeën, onder meer door hun e-bikes en laptops in het vooruitzicht te stellen, schrijft AT5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl